Η Παλμική Οξυμετρία και η χρήση της στα παιδιά

Το οξυγόνο είναι απαραίτητο συστατικό για τη λειτουργία όλων των κυττάρων και τη διατήρηση στη ζωή. Βρίσκεται στον αέρα σε ποσοστό 21%. Με την αναπνοή μεταφέρεται μέσα στους πνεύμονες και καταλήγει στις κυψελίδες από όπου περνάει στο αίμα για να ταξιδέψει με αυτό σε όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος.

 

Ιογενείς λοιμώξεις αναπνευστικού και αναπνευστική δυσχέρεια στα παιδιά

Οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι η συχνότερη αιτία νόσησης των παιδιών, επίσκεψης στον παιδίατρο ή στο τμήμα επειγόντων και εισαγωγής στο νοσοκομείο, ιδίως κατά την προσχολική ηλικία. Χαρακτηρίζονται από εντυπωσιακά ευρεία κλινική εικόνα, από την πολύ ήπια προσβολή μέχρι τη βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια.

Βρογχοσκόπηση στα παιδιά

Η βρογχοσκόπηση είναι η διαδικασία με την οποία αποκτούμε πρόσβαση και άμεσο έλεγχο στο εσωτερικό των αεραγωγών του αναπνευστικού συστήματος. Συγκεκριμένα με την βρογχοσκόπηση μπαίνουμε μέσα στους αεραγωγούς δηλαδή τον λάρυγγα, την τραχεία και τους βρόγχους, τους σωλήνες που μεταφέρουν τον αέρα στις κυψελίδες.

Βρογχιολίτιδα στα βρέφη

Η οξεία ιογενής βρογχιολίτιδα είναι η πιό συχνή λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, ιδίως στα βρέφη κάτω των 12 μηνών. Αποτελεί την πιο συχνή αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο, αλλά και θανάτου έως τον 6ο μήνα της ζωής. Αρχικά, θεωρήθηκε ότι η κύρια αιτία ήταν ο ιός του αναπνευστικού συγκυτίου, αλλά τα τελευταία χρόνια διαπιστώθηκε ότι αρκετοί άλλοι ιοί ευθύνονται σε ποσοστό άνω του 30%.