ΤΣΙΛΙΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΠΑΙΔΟΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ – ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
ΑΡΧΙΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ

Θεοφάνης Τσιλιγιάννης

Σύντομο Βιογραφικό

Γεννήθηκε στο Ανθόφυτο της ορεινής Ναυπακτίας. Τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές στο Γυμνάσιο Ναυπάκτου το 1972 και μετά από επιτυχείς εισαγωγικές εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από όπου απεφοίτησε με βαθμό πτυχίου «Άριστα», το 1978. Ταυτόχρονα αποφοίτησε πρώτος από την ΣΣΑΣ, στην οποία διετέλεσε αρχηγός σχολής και κατετάγη στο Πολεμικό Ναυτικό με τον βαθμό του Σημαιοφόρου Ιατρού.

 

Ιατρική εκπαίδευση

1978 – 1980: Υποχρεωτική εκπαίδευση 18μηνης διάρκειας στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών στην Εσωτερική Παθολογία, Γενική Χειρουργική, Ορθοπαιδική, Καρδιολογία, Νευρολογία – Ψυχιατρική, Υπερβαρική Ιατρική και λοιπές ειδικότητες.

Ειδίκευση Παιδιατρικής

1983 – 1984 : Ειδίκευση επί 9μηνο στην Παιδιατρική στην Α΄ Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων Α. Σοφία
1984 – 1987: Μετά από εξετάσεις αναγνώρισης πτυχίου (VQE και ECFMG) και αδείας εξασκήσεως Ιατρικού επαγγέλματος (FLEX) στις ΗΠΑ, ειδίκευση επι 3ετία στην Παιδιατρική (Pediatric Residency), στην Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, στο Jackson Memorial Hospital, Miami, ΗΠΑ.

 

Εξειδίκευση Παιδιατρικής Πνευμονολογίας

1987: Κλινική Εξειδίκευση (Clinical Fellowship) επί 3μηνο στην Παιδιατρική Εντατικολογία στην Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, στο Jackson Memorial Hospital, Miami, ΗΠΑ.
1992 – 1993: Κλινική Εξειδίκευση (Clinical Fellowship) επί ένα έτος στην Παιδιατρική Πνευμονολογία στo Τμήμα Παιδιατρικής Πνευμονολογίας, Αλλεργιολογίας και Κέντρου Κυστικής Ίνωσης του Πανεπιστημίου Tufts, στο New England Medical Center Hospital, Boston, ΗΠΑ.
2000: Μετεκπαίδευση επί 3μηνο στην Παιδιατρική Πνευμονολογία στο Τμήμα παιδιατρικής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Harvard στο Children's Hospital, Boston, ΗΠΑ.

 

Τίτλοι Ειδικότητας και εξειδίκευσης

1984: Τίτλος Ειδικότητας Παιδιατρικής - Νομαρχία Αθηνών.
1985: Τίτλος Παιδιατρικής Ειδικότητας μετά από εξετάσεις – Board Certification in Pediatrics, στις ΗΠΑ.
1994 και 2001: Ανανέωση τίτλου Παιδιατρικής Ειδικότητας μετά από εξετάσεις στις ΗΠΑ - Recertification in Pediatrics.
2014: Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Παιδιατρικής Πνευμονολογίας μετά από εξετάσεις (ERS - HERMES).

 

Σταδιοδρομία.

1980 - 1983: Υπηρέτησε ως Αξιωματικός Ιατρός του Πολεμικού Ναυτικού στο Ναυτικό Κλιμάκιο Ολλανδίας, το Αντιτορπιλικό ΜΙΑΟΥΛΗΣ, την Φρεγάτα ΕΛΛΗ και το Εκπαιδευτικό ΑΡΗΣ.
Από το 1987 και μέχρι το 2005, όταν κατόπιν αιτήσεώς του απεστρατεύθη από το ΠΝ, υπηρέτησε διαδοχικά ως Διευθυντής Παιδιατρικού Τμήματος στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης και στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, ως υπεύθυνος Παιδοπνευμονολογικού Ιατρείου στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, ως Αρχίατρος Στόλου και ως Διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Υγειονομικών Απαιτήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
Από το έτος 2005 είναι Επιστημονικός Συνεργάτης και Υπεύθυνος Παιδοπνευμονολογικού στην Παιδιατρικη Κλινική ΜΗΤΕΡΑ και συνεργάζεται με την Παιδιατρική Κλινική του ΙΑΤΡΙΚΟΥ Αθηνών.
Έχει δημοσιεύσει πλήθος εργασιών σε ελληνικά και διεθνή έντυπα και έχει συμμετάσχει με δεκάδες ανακοινώσεις, και διαλέξεις σε Ελληνικά και Διεθνή Παιδιατρικά και Παιδοπνευμονολογικά Συνέδρια.